Powstające coraz nagminniej piwiarnie, małe bary rychłej obsługi czy mini restauracje, jakie w swojej karcie dań mają ogromny dobór potraw najczęściej korzystają z usług firm cateringowych. Jest to niesłychanie pożyteczne rozwiązanie, minimalizuje się wydatki utrzymania lokalu, zaopatrzenia czy nawet personelu. Do tego dochodzi fakt, że dania zamawiane w rozwiniętej korporacji cateringowej są z reguły odpowiednie, dzięki czemu przyciągają klientów.
Przez takie posunięcia firmy mogą bardziej inwestować w wystrój swojego lokalu, który przykuwa oko konsumentów – dieta pudełkowa. Niejednokrotnie w niektórych miejscach nie ma innych lokali prócz pubów czy kawiarni, a jest mnóstwo ludności, która zdołałaby korzystać z gastronomi, wtenczas takie rozwiązania zdają egzamin na piątkę. Podobnie działają wszelkie lokjednakowoż w miejscowościach turystycznych, gdzie catering także sprawdza się w stu procentach. Nie tylko jedzenie smakuje konsumentom, jednakowoż też zdają sobie sprawę z tego, że jest miejsce, gdzie wolno zjeść po całym dniu odwiedzania.
Firmy cateringowe powinny szerzyć swoje usługi w każdym rejonie oraz w każdej specjalizacji, ponieważ takie usługi niezbędne są ludziom. Prawidłowo rozwinięte firmy gastronomiczne kładą kolosalny nacisk na usługi cateringowe. Organizują wyspecjalizowany zespół cateringowy, w skład, którego wchodzą umiejętnie obsługujący kelnerzy oraz kelnerki a również dużo innych wspólników. Dziś branża cateringowa przeżywa swój rozkwit – obsługuje wiele prywatnych ludzi, korporacji a także, oraz może przede wszystkim, okolicznościowe uroczystości: takie jak komunie, wesela, imieniny czy odmienne bankiety.